wtorek, 30 września 2014

Sernik z nutellą

Sernik z nutellą
Czemu ja wcześniej nie odkryłam tego połączenia? Twaróg + Nutella + pieczenie. Upieczona nutella zyskuje na smaku a jak to się jeszcze połączy z twarogiem to czy może być coś lepszego? Wszystkim smakowało, je tylko uważam że zbędna jest ta warstwa bez nutelli, następnym razem robię cały z nutellą :)

Inspiracja. Przepis jest na tortownicę około 22 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Całość łączymy i wciskamy w dno wyłożonej papierem tortownicy. Schładzamy w lodówce.






Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki nutelli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
W misie miksera łączymy wszystkie składniki poza nutellą. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy nutellę i dokładnie mieszamy.






Na schłodzony spód wykładamy białą masę a na nią, delikatnie za pomocą łyżki, masę z nutellą.








Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku a następnie kilka godzin w lodówce. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly