poniedziałek, 22 września 2014

Sernik mokka z gruszkami

Ciasto mokka z gruszkami
Ciasto które zrobiłam na prośbę męża. Chciał coś z gruszkami. Przemyciłam tam sernik i trochę nowego smaku więc ciemne kruche ciasto. Ten sernik mnie kompletnie zaskoczył, męża zachwycił a reszta degustatorów się nim zajadała. Polecam, obowiązkowo do spróbowania.

Oryginalny przepis. Ciasto na tortownicę o średnicy około 25 cm.

Składniki na kruche ciasto:
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i wyrabiamy jednolite ciasto. Lepimy w kulkę, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.







Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu 
  • 3 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 3 gruszki


Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza gruszkami. Ucieramy na jednolitą masę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.






Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równomiernie.








Na spód delikatnie wykładamy masę serową. Na masie układamy kawałki gruszek. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.








Pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w piekarniku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly