czwartek, 11 września 2014

Sernik z serków wiejskich

Sernik z serków wiejskich
Sernik troszkę nietypowy bo część twarogu zastąpiłam serkami wiejskimi. I to był strzał w 10. Sernik zyskał bardziej twarogowy, "wiejski" smak. Przez dodatek cottage cheese stał się cieższy i bardziej kremowy. Jeżeli lubicie nietypowe połączenia zaskoczcie tym sernikiem swoich domowników i gości. Jako dodatek poleca sporą garść borówki amerykańskiej.

Przepis który był moją inspiracją. Składniki na tortownice o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:
  • 200 g markiz czekoladowych
  • 100 g mlecznej czekolady




Przygotowanie:
Markizy rozdrabniamy w malakserze. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z markizami. Masę ciasteczkową wciskamy w dno i boki, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Schładzamy w lodówce.




Składniki na masę:

  • 300 g serka wiejskiego (cottage cheese)
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)

Przygotowanie:
Serek wiejski ucieramy w malakserze tak aby pozbyć się charakterystycznych dla niego ziarenek. 






W misie miksera łączymy serek wiejski, twaróg, cukier i startą skórkę z cytryny. Pojedynczo wbijamy jajka miksując po dodaniu każdego około 15 sekund. Na koniec dodajemy sok z cytryny i jogurt i całość mieszamy.





Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 75 minut. Schładzamy stopniowo, najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiami, potem w temperaturze pokojowej a na końcu przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly