wtorek, 7 października 2014

Sernik bananowy

Sernik bananowy
Wiedziałam że muszę spróbować tego połączenia. Zbierałam się do niego dość długo bo mąż kręcił nosem że nie chce. Ale w końcu się zebrałam, spróbował i był mile zaskoczony. Dodatek bananów sprawił że sernik był bardziej kremowy ale i bardziej zbity. Idealnie się komponuje z polewą kajmakową.
Oryginalny przepis. Przepis na tortownicę około 21 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g czekolady gorzkiej





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy ze sobą składniki i gotową masę wciskamy w spód tortownicy. Wcześniej tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.





Składniki na masę serową:
  • 3 duże banany
  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Banany rozdrabniamy w malakserze. Można też rozgnieść widelcem ale wtedy nie będzie jednolitej masy.







W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, sok z cytryny, ekstrakt i banany i mieszamy. Dodajemy po jednym jajku, mieszając po dodaniu każdego 15 sekund.







Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 60 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem przez kilka godzin w lodówce.







Sernik można udekorować masą kajmakową z puszki. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :)
    Co tam u Ciebie kochana? Piszę bo ciekawa jestem, nie wpadasz wcale na sm...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly