poniedziałek, 20 października 2014

Kotleciki łososiowo-szpinakowe

Kotleciki szpinakowe
Te zielone kotleciki podbiły moje serce. I Wasze też podbiją. Połączenie łososia, ze szpinakiem, kaszą kuskus i dużą ilością ziół to strzał w 10. Robi się je szybko. Spokojnie masę można przygotować dzień wcześniej i smażyć przed podaniem. Można równie dobrze usmażyć dzień przed i następnego dnia tylko odgrzać. Pomysłów na nie jest wiele. Szczerze polecam.

Mój przepis to wolna interpretacja tego przepisu.

Składniki na około 8 kotlecików:
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus
  • pół szklanki listków bazylii
  • garść koperku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na gorącą i suchą patelnię. Czekamy chwilę aż zwiędnie, przekładamy na sitko i dokładnie odciskamy.







Składniki na kotleciki rozdrabniamy w malakserze lub na desce. Najpierw łączymy kaszę (ważne żeby nie była ugotowana na zbyt wilgotno, im bardziej sucha i zbita tym lepiej) ze szpinakiem i bazylią oraz koperkiem.






Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę łososia i całość miksujemy.








Pod koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Można dodać ostrzejszych przypraw, jeśli wolimy wyrazistsze w smaku kotleciki.








Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na suchej patelni. Polecam obtoczyć kotleciki w mące ryżowej będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Podawać skropione cytryną z dipem z jogurtu naturalnego z dużą ilością koperku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly