wtorek, 28 października 2014

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry
Bardzo szybki przepis na kurczaka w sosie curry. Szybki ale przede wszystkim pyszny. Dłużej gotuje się ryż niż przygotowuje sos więc jest to propozycja na szybki obiad lub kolację. Równie dobrze można przygotować danie dzień wcześniej i następnego tylko je odgrzać, idealnie się do tego nadaje.

Oryginalny przepis. Przepis na około 3 porcje.

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • mała puszka mleka kokosowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej (lub soku z limonki)
  • łyżeczka cukry trzcinowego
  • łyżka oleju
  • szczypta płatków chili

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na cieńsze filety, doprawiamy solą i smarujemy pastą curry. Na patelni rozgrzać olej i smażyć fileciki po około 3-4 minuty z każdej strony.






Dolać mleko kokosowe, zagotować i całość gotować około 8 minut, przewracając kurczaka w trakcie gotowania.








Gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy cukier, pastę tamaryndową, płatki chili oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość gotować jeszcze minutę. Podawać z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly