poniedziałek, 13 października 2014

Placek z gruszkami

Placek z gruszkami
Bardzo smaczny, bardzo prosty i bardzo szybki placek z gruszkami. Robi się go niewielkim nakładem czasu i smakuje wyśmienicie. Najważniejsze są tu jednak owoce bo to one dominują smakiem, więc ważne aby wybierać je słodkie i soczyste. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, eksperymentujcie i się bawcie ;)

Oryginalny przepis. Przepis na blaszkę o średnicy 20 cm. Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Składniki:
  • 500 g gruszek, dojrzałych
  • świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 50 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, z lekkim czubem
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce razem z sokiem z cytryny i odstawiamy.






W misie miksera roztrzepujemy jajka. Dolewamy przestudzone masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier i całość szybko zmiksować.







Do tak powstałego ciasta dodajemy gruszki razem z sokiem i mieszamy.








Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly