piątek, 10 października 2014

Kurczak w glazurze miodowo-musztardowej

Kurczak miodowo-musztardowy
Propozycja na niedzielny obiad, szybki sposób na kurczaka o smaku miodowo-musztardowym. Słodycz miodu, przełamana goryczką musztardy idealnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka. Dodatkowo przepis jest szybki i prosty. Kurczaka można przygotować z glazurą wcześniej a tylko upiec tuż przed podaniem. 

Moja inspiracja. Przepis na około 3-4 porcje.

Składniki:
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 6 łyżek musztardy sarepskiej lub Dijon
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Udka ponacinać w 3 miejscach tworząc równoległe rozcięcia. Wedle upodobania można zdjąć skórę lub nie. 







W miseczce wymieszać wszystkie składniki glazury.









Do większej miski włożyć kurczaka, zalać glazurą i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i kurczaka odstawić do lodówki na minimum 60 minut ale im dłużej tym lepiej.







Piekarnik rozgrzać do 220 stopni ustawiając opcję grilla od góry. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego polać kilkoma łyżkami glazury i wstawić do nagrzanego piekarnika.







Kurczaka piec około 40-50 minut podlewając co jakiś czas kilkoma łyżkami pozostałej glazury. Kurczak jest gotowy gdy się ładnie zrumieni. Podawać z ryżem lub ziemniakami polanymi powstałym z glazury sosem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly