czwartek, 30 października 2014

Szarlotka kajmakowa

Szarlotka kajmakowa
Połączenie typowej szarlotki pachnącej cynamonem z dodatkiem warstwy kajmaku i orzechów. Połączenie zaskakujące ale jakże pyszne. Osobiście uważam że większa ilość kajmaku sprawdziła by się jeszcze lepiej więc na pewno następnym razem dodam go więcej. Przepis do zapisania i wypróbowania jeśli macie dość klasycznych szarlotek. Pyszna również na ciepło z gałką lodów.

Moja insporacja. Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w mikserze i łączymy w jednolitą masą. Jeżeli nie będzie się chciało połączyć dodajemy po łyżce zimnej wody.






Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.








Składniki na nadzienie:
  • 2 kg jabłek na szarlotkę
  • sok z całej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego



Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w półplasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać więcej cukru.






Składniki na kajmak z orzechami:
  • pół puszki masy kajmakowej (moim zdaniem spokojnie można dać całą)
  • pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych
  • łyżeczka cynamonu 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.








Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy 20x30 cm. Można spód wylepić palcami. Na to rozsmarowujemy masę kajmakową.







Z jabłek odlewamy powstały sok i równomiernie i ciasno wykładamy na spód ciasta.








Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly