piątek, 24 października 2014

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy
Kto nie lubi kajmaku? Chyba nie ma takiej osoby, kajmak można lubić bardziej lub mniej ale nie można go nie lubić. Postanowiłam połączyć kajmak s twarogiem i zrobić sernik. To był strzał w dziesiątkę. Lekko krówkowy, odpowiednio słodki, karmelowy sernik... Niebo w buzi :)

Moja wersja przepisu. Przepis na tortownicę średnicy 22 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 120 g czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość połączyć i powstałą masę wcisnąć w dno (wyłożonej papierem) tortownicy. Wstawić d lodówki do schłodzenia.





Składniki na masę:
  • 750 g twarogu na serniki
  • puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki jogurtu naturalnego greckiego

Przygotowanie:
W misie miksera umieścić twaróg i masę kajmakową (2-3 łyżki odłożyć na dekorację) i całość dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym około 10 sekund. Dodać cukier, ekstrakt i jogurt i całość wymieszać, dokładnie ale nie długo żeby nie napowietrzyć masy.




Masę przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 60-75 minut, aż sernik na środku będzie sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku.







Wierzch sernika posmarować odłożoną masą kajmakową i całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly