piątek, 8 sierpnia 2014

Kostka Ferrero

Kostka ferrero
Gdy na mojej ulubionej stronie z wypiekami pojawił się ten przepis, wiedziałam że nie minie wiele czasu aż i ja go zrobię. Oczywiście zmodyfikowałam go pod siebie. Ciasto mocno orzechowe i czekoladowe. Po nazwie nastawiałam się na smak tych małych pralinek ale ciastu do nich daleko. Co wcale nie oznacza że jest gorsze. Ja bym powiedziała że lepsze, biszkopt z mielonych orzechów, krem mocno czekoladowy z kawałkami orzechów, a to wszystko wykończone czekoladową polewą. Przepyszne!

Oryginalny przepis oczywiście zmodyfikowany:

Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek, białka i żółtka osobno
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier łyżka po łyżce cały czas ubijając. Powinna powstać błyszcząca piana.



Do ubitych białek dodajemy pojedynczo żółtka. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy wymieszane suche składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.






Spód blachy do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotową masę i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.





Składniki na krem:
  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g nutelli
  • 200 g mlecznej czekolady nugatowej
  • pół szklanki orzechów laskowych



Przygotowanie:
Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.





W misie miksera łączymy serek mascarpone z nutellą i roztopioną czekoladą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec dodajemy orzechy i mieszamy.






Upieczony wcześniej biszkopt kroimy na dwa blaty. Dolny układamy na blaszce, na nim rozsmarowujemy przygotowany krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.





Składniki na polewę:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g mlecznej czekolady nugatowej





Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy śmietankę do wrzenia. Zestawiamy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. 





Gdy polewa zacznie gęstnieć polewamy nią wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia polewy. Kroimy i podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly