poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Curry z bakłażanem i kurczakiem

Curry z kurczakiem i bakłażanem
Curry ostatnio króluje na moim stole. Zapewne dlatego że łatwo i szybko się je robi, że można dowolnie modyfikować dodatki i że zawsze smakuje mi i mężowi. To curry jest z bakłażanem i batatem. Nie bójcie się batatów, są pyszne i łatwiejsze w obróbce termicznej niż zwykłe ziemniaki. To curry gorąco polecam, na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz.

Oryginalny przepis

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 batat
  • 1 mały bakłażan
  • 100 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, oliwą, pastą curry oraz startymi na drobnej tarce czosnkiem i imbirem. 





Na rozgrzaną patelnię (ja robiłam w woku) wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojonego w 0,5 cm kostkę batata. Smażyć około 4 minut. Dodać tak samo pokrojonego bakłażana i smażyć kolejne 3 minuty. 






Po tym czasie warzywa odsunąć na brzeg patelni a na środek wrzucić kurczaka. Obsmażyć z każdej strony, wymieszać z warzywami i dolać sos pomidorowy. Zagotować.






Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i świeżo posiekaną bazylią. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly