środa, 6 sierpnia 2014

Zupa z cukinii z miętą

Zupa z cukinii
Jak tylko pojawiają się pierwsze młode cukinie zaraz robię tą zupę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, idealna na lato gdyż można podawać ją na zimno, choć ja wolę ją na ciepło. Dodatek mięty sprawia że jest orzeźwiająca. Nawet mój mąż się nią zajada i prosi o dokładki. Jak jest sezon na cukinie to mogłabym nic innego nie jeść ;)

Oryginalny przepis

Składniki:
  • 1 duża cukinia (około 500g)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki posiekanej mięty + do dekoracji
  • 2 - 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy w garnku uważając aby nie spalić czosnku. Ziemniaka i cukinię kroimy w kostkę.





Do garnka z cebulą i czosnkiem dodajemy ziemniaka i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy około 5 minut mieszając. Wlewamy 1 szklankę bulionu i gotujemy całość około 5 minut.





Wlewamy resztę bulionu i dodajemy posiekaną miętę (można dodać łodygi z mięty, w czasie gotowanie oddadzą swój aromat, łodyg jednak nie kroimy i wyciągamy zanim zupę zmiksujemy). Gotujemy całość do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem (po wyciągnięciu łodyg z mięty). 




Jogurt rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i dodać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Po dodaniu jogurtu już nie zagotowywać zupy. Podawać ze świeżą miętą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly