wtorek, 26 sierpnia 2014

Sernik na spodzie z ciasta marchewkowego

Sernik na spodzie marchewkowym
Jeden z moich ukochanych serników. Robię go zawsze na ważniejsze okazje lub święta. Kremowa warstwa sernika idealnie łączy się z ciastem marchewkowym. Spód marchewkowy jest wilgotny, bogaty w różnorodne smaki i nadaje charakteru całemu deserowi. Osobno ciasto marchewkowe też jest pyszne ale to właśnie połączenie tych smaków powoduje że jest to jeden z najlepszych serników. No i zawsze można stwierdzić że to takie ciasto 2w1 ;)

Oryginalny przepis u mnie zrobiony w kwadratowej blaszcze o boku 21 cm.

Składniki na spód:
  • 150 g drobno startej marchewki
  • 50 g ananasa z puszki, drobno pokrojonego
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, przyprawę korzenną, cynamon, sodę, proszek, szczyptę soli i mieszamy razem.




W kolejnej misce ubijamy całe jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo brązowy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie jednolita. Ubijając masę na wysokich obrotach wlewamy cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy zawartość miski z marchewką i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy zawartość miski z mąką i łączymy jak poprzednio. 



Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Ciasto marchewkowe przekładamy do blaszki, starając rozłożyć je tak aby po bokach było więcej ciasta niż na środku (środek urośnie w trakcie pieczenia). 





Piec przez około 40 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Ciasto może być jeszcze ciepłe gdy będziemy wykładać masę serową.







Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu na serniki
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • łyżka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:
W misie miksera łączymy twaróg, cukier, śmietankę i ekstrakt do otrzymania jednolitej masy. Wbijamy po jednym jajku mieszając około 15 sekund po każdym.





Wylewamy na upieczone ciasto marchewkowe i pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 110 minut.






Sernik wyjmujemy w piekarnika stopniowo. Najpierw około 15 minut trzymamy w zamkniętym ale wyłączonym, potem tyle samo czasu w uchylonym i dopiero wyjmujemy całkowicie. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej warto schłodzić w lodówce. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly