piątek, 29 sierpnia 2014

Sernik z malinami i białą czekoladą

Sernik z malinami i białą czekoladą
To jest jeden z najlepszych serników jakie robiłam i jakie jadłam. Dodatek malin przełamuje słodycz sera i czekolady. Dodatek czekolady daje kremową konsystencję i słodkość masie serowej. Całość komponuje się idealnie. Jak macie maliny to szybko róbcie ten sernik. I szybko go jedzcie bo on znika nie wiadomo kiedy ;)

Oryginalny przepis. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 90 g białej czekolady
  • 80 g masła




Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. W garnuszku roztapiamy masło na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami.




Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W dno i boki wciskamy masę ciasteczkową. Schładzamy w lodówce.







Składniki na masę serową:

  • 125 ml szklanki śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g twarogu na serniki
  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 400 g świeżych malin

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy kremówkę i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojoną ma małe kawałki czekoladę. Odstawić na 2 minuty i wymieszać do powstania jednolitej masy. Delikatnie przestudzić.




Białka ubić na sztywną pianę.








W misie miksera wymieszać twaróg, całe jajka i cukier. Cienką stróżką wlewać roztopioną czekoladę z kremówką (cały czas mieszać). Na sam koniec dodać ubite białka i 250 g malin. Całość delikatnie wymieszać.






Wylać na schłodzony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 90 minut. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dnie piekarnika ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą.






Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie przez całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać resztą malin. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly