niedziela, 22 czerwca 2014

Łosoś w papilotach

Łosoś w papilotach
Jedno z moich ulubionych dań obiadowych do których często wracam. Mój mąż też je bardzo lubi. Danie jest szybkie, bardzo zdrowe i przede wszystkim smaczne. Połączenie ryby z duszonymi porami to strzał w dziesiątkę. Danie podaje się w formie paczuszek z folii, żeby każdy mógł rozpakować swoją niespodziankę.

Oryginalny przepis
Składniki na 2 porcje:
  • 300 g filetu z łososia (podzielonego na 2 części)
  • 4 plasterki cytryny
  • jeden por (część biała i jasnozielona)
  • 4 łyżki śmietany kremówki (ja czasem robię z jogurtem greckim)
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół (u mnie koperek)


Przygotowanie:
Z folii wycinamy 2 większe prostokąty, takich wymiarów aby można było zrobić paczuszkę z nich z łososiem i warzywami w środku. Środek folii smarujemy odrobiną oliwy, na to kładziemy 2 plasterki cytryny. Na cytrynach układamy kawałek łososia. Z drugim prostokątem folii postępujemy tak samo.



Na patelni, na rozgrzanym maśle dusimy pora pokrojonego do cienkie paseczki. Dusimy tak długo aż się zeszkli ale nie zrumieni. Solimy i pieprzymy do smaku.






Tak przygotowanego pora układamy na kawałkach łososia. Każdy kawałek łososia pokrywamy połową porów, na to sypiemy posiekane zioła, po 2 łyżki kremówki lub jogurtu i zawijamy folię u góry tworząc paczuszkę. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości kawałków łososia. Najlepiej smakują z puree z ziemniaków lub zielonego groszku. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly