poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy
Czy może być coś pyszniejszego w trakcie sezonu na truskawki od sernika z truskawkami? Chyba tylko sernik z podwójną ilością truskawek. Sernik jest fajny, wilgotny, maziasty, taki jaki uwielbiamy najbardziej. No i do tego truskawki zatopione w serniku dodają mu ciekawego smaku. Aby podkreślić smak truskawek do masy serowej dodany jest ekstrakt waniliowy. Całość przykryta świeżymi truskawkami. Nic tylko piec i jeść :)
Moja inspiracja. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciasteczkami. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.





Masę ciasteczkową wciskamy w spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Chowamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.






Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek

Przygotowanie:
Twaróg, jogurt, jajka, sok z cytryny, cukier i ekstrakt umieścić w misie miksera. Składniki połączyć dokładnie ale nie mieszać zbyt długo aby nie napowietrzać masy. Masę wylać na przygotowany spód. Od góry powciskać w sernik truskawki, mogą w jakiejś części wystawać.




Sernik piec w temperaturze 150 stopni przez około 75 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić przez minimum noc w lodówce.






Przed podaniem udekorować plasterkami świeżych truskawek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly