sobota, 28 czerwca 2014

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z truskawkami
Przepis który łączy w sobie różnorodne smaki, każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Spód z czekoladowego kruchego ciasta, wypełniony panna cottą z białej czekolady a to przykryte kawałkami truskawek zalanymi truskawkową glazurą. Mieszanka smaków która łączy się idealnie. Polecam póki jeszcze są truskawki.

Oryginalny przepis

Składniki na spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żołtko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić w malakserze (można ręcznie w robocie będzie szybciej), zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut.
Ciastem wylepić blachę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 15 minut.


Składniki na panna cotte:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 170 g białej czekolady, połamanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • około 400 g truskawek, odszypułkowanych
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Do osobnego garnuszka wlać mleko, kremówkę, dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać i zagotować. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.


Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać. Dodać do czekoladowej mieszanki. Schłodzić w lodówce aż zacznie gęstnieć.




Gęstniejącą masę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu poukładać truskawki.







Składniki na glazurę truskawkową:
  • 250 g truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g) 



Przygotowanie:
Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Truskawki powinny w tym czasie puścić dużo soku. Odstawiamy z palnika.


Całość przecieramy przez drobne sitko aby pozbyć się pestek.
Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać.Dodać do przetartych owoców i dokładnie wymieszać. Przestudzić a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.




Gęstniejącą glazurę rozprowadzić na truskawkach. Zbyt rzadka będzie spływać. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly