wtorek, 24 czerwca 2014

Mrożony sernik truskawkowy

Truskawkowy sernik mrożony
Uwielbiam wygodę jaką daje zrobienie mrożonego sernika. Robię, wkładam do zamrażalnika i mam coś słodkiego dla niespodziewanych gości lub na gorszy dzień ;) Tym razem zdecydowałam się na sernik truskawkowo-waniliowy. Takie połączenie to jedno z klasyków mojej kuchni. Spód wzbogaciłam o czekoladę o smaku truskawkowym żeby jeszcze bardziej podkreślić truskawkowość tego deseru.


Składniki na spód: (tortownica średnicy 20 cm)
  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 125 g czekolady mlecznej połączonej z truskawkową




Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy w mikserze na piasek (lub rozbijamy tłuczkiem/wałkiem). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy dokładnie z pokruszonymi ciasteczkami.





Masą ciasteczkową wykładamy spód i boki tortownicy. Dla ułatwienia wyjęcia ciasta po przygotowaniu, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Całość schładzamy.






Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu na serniki
  • 300 g lodów waniliowych miękkich
  • 250 ml kremówki
  • 200 g musu truskawkowego (rozdrobnionych w blenderze truskawek)
  • cukier puder w zależności jaki słodki sernik chcemy uzyskać


Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno. W misie miksera łączymy miękkie lody z twarogiem i musem truskawkowym do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy partiami ubitą kremówkę. Gdy całość się połączy to dosładzamy wedle uznania. Należy pamiętać że sernik po zamrożeniu będzie się wydawał mniej słodki.



Przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Jak sernik się zamrozi wyjmujemy z tortownicy, owijamy folią i trzymamy w zamrażalniku. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem aby delikatnie zmiękł i dał się pokroić. Podawać z truskawkami lub musem truskawkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly