poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sernik z Nutellą i truskawkami

Sernik nutella-truskawki
Ten przepis to połączenie chyba wszystkiego co najbardziej lubię. Sernik - jest, nutella - jest, truskawki - są. Czego chcieć więcej? Do tego orzechowy spód i mus truskawkowy. Jak dla mnie spełnienie marzeń. Połączenie smaków bardzo ciekawe, sernik mimo wszystko nie jest za słodki, choć dużo zależy od truskawek na jakie trafimy. Osobiście gorąco polecam.

Oryginalny przepis. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na tortownicę średnicy 22 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g wafelków orzechowych
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze na piasek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z wafelkami.






Powstałą masą wykładamy spód tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy do lodówki.






Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g nutelli
  • 250 - 300 g świeżych truskawek (drobnych)
  • 1 szklanka dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
W misie miksera wymieszać twaróg, jogurt, cukier i jajka. Mieszamy tylko do połączenia składników. Nie chcemy napowietrzać masy.






Cała masa powinna mieć 1200g. Odkładamy 500 g które łączymy z nutellą. Wykładamy na schłodzony spód i pieczemy około 30 minut w temperaturze 150 stopni.






Resztę masy łączymy z mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym. Wykładamy na podpieczoną warstwę z nutellą. Robimy to delikatnie, najlepiej łyżką aby nie uszkodzić spodniej warstwy. W górną warstwę wciskamy truskawki bez szypułek. Układamy je w odstępach 2-3 cm od siebie, dołem do góry (tzn miejscem gdzie była szypułka w dół). Pieczemy dodatkowe 50-60 minut.



Upieczony sernik studzimy a potem chodzimy przez całą noc w lodówce. Po wyjęciu wierzch smarujemy dżemem lub musem truskawkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly