piątek, 4 lipca 2014

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik z musem
Jak jest ciepło to piec się nie chce, ale jak wytrzymać bez sernika? Na szczęście można jeszcze zrobić sernik na zimno, równie dobry ale jednak trochę inny smak. Tym razem proponuję sernik z twarogu i jogurtu naturalnego, pokryty musem z truskawek. Wraz z brązowym spodem, całość daje bardzo fajny efekt kolorystyczny. Idealny deser na cieplejsze dni w sezonie truskawkowym (choć można truskawki zastąpić innymi owocami)

Oryginalny przepis. Ciasto na tortownicę o średnicy 20 cm

Składniki na spód:
  • 200 g wafelków orzechowych
  • 100 g czekolady mlecznej






Przygotowanie:
Wafelki mielimy na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z wafelkami. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Masę wciskamy w spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Chowamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.



Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny
  • 40 ml wody
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wodą w garnuszku i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Odstawić do przestudzenia.
Wszystkie składniki na masę umieścić w misie miksera, zmiksować. Cały czas mieszając, wlewać rozpuszczoną żelatynę. Masę przelać na schłodzony spód. Wstawić do lodówki do czasu całkowitego stężenia.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
  • 60 ml wody

Przygotowanie:
Truskawki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać sok z cytryny i cukier puder, wymieszać dokładnie (można zmiksować blenderem).
Żelatynę zalać wodą w garnuszku i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowywać). Odstawić do przestudzenia.


W misie miksera ubić jogurt, dodać puree i wymieszać. Cały czas mieszając, wlewać rozpuszczoną (i przestudzoną) żelatynę - żelatynę wcześniej rozrobić z 2 łyżkami puree truskawkowego. Wylać na stężałą masę serową. Odstawić na noc do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly