czwartek, 10 lipca 2014

Tarta z budyniem miętowym i truskawkami

Tarta miętowa z truskawkami
Nietypowe połączenie smaku truskawek z budyniem miętowym. A całość podana na kruchym cieście i posypana pistacjami. Bardzo ciekawe zestawienie, obawiałam się że te smaki nie będą się komponowały w zjadliwą całość ale rzeczywistość zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Budyń miętowy jest fajny orzeźwiający co podkreśla smak truskawek. Będę często wracała do tego przepisu.

Oryginalny przepis

Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy szybko na ciasto (ja to robię malakserem). Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.





Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Formę wcześniej należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Przykryć papierem do pieczenia na który wyłożyć jakieś obciążenie (ceramiczne kulki, fasolę, groch). Piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec kolejne 15 minut.



Składniki na mleko miętowe:
  • 500 ml mleka
  • mięta - 2 duże doniczki lub minimum





Przygotowanie:
Miętę posiekać na mniejsze kawałki, w garnku zagotować mleko. Garnek zdjąć z palnika, dorzucić mięte, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na minimum 30 minut. Po tym czasie odcedzić listki, dokładnie je wycisnąć i wyrzucić.




Składniki na wypełnienie tarty:
  • 500 ml mleka miętowego
  • 100 ml mleka zwykłego
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru 
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g truskawek
  • garść pistacji
Przygotowanie:
W naczyniu zmiksować mleko zwykłe z cukrem, żółtkami i mąkami. Mleko miętowe przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wlać masę jajeczną i zagotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. 







Gotowy budyń przełożyć na tartę i odstawić do przestudzenia.








Udekorować połówkami truskawek, wciskając lekko w masę aby się lepiej trzymały. Posypać pistacjami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly