wtorek, 29 lipca 2014

Gołąbki z bakłażana

Gołąbki z bakłażana
Moje najnowsze odkrycie kulinarne które szybko będzie powtórzone. Gołąbki z grillowanego bakłażana z nadzieniem mięsnym a całość podana z sosem pomidorowym. To danie podbiło moje serce jak i serce mojego męża. Jeżeli macie bakłażana to nawet się nie zastanawiajcie tylko róbcie gołąbki. O ile nie lubię zawijania tradycyjnych gołąbków, tak te sprawiły mi dużo frajdy.

Przepis inspiracja

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • sól i pieprz, szczypta cynamonu, cukier
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili, bez pestek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 4 łyżki białego wina
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry (około 5 mm) solimy i odstawiamy w misce na około 30 minut. Następnie płuczemy dokładnie z soli i osuszamy.





Każdy plaster bakłażana grillujemy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Bakłażan nie musi być idealnie miękki (będzie się jeszcze zapiekał) ale musi dać się złożyć. Odstawiamy do ostygnięcia.






Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili (ja te składniki pokroiłam w rozdrabniaczu). Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodajemy pietruszkę.





Mięso mielone wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i dodajemy cynamon. Do całości przekładamy mieszankę z patelni i dokładnie łączymy z mięsem.






W garnku zagotowujemy passatę pomidorową z winem oraz przyprawami. Ja proponuję sos posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę cukru oraz bazylii. Chwilę gotować do połączenia się smaków.






Dwa plastry bakłażana kładziemy na krzyż, na to kładziemy porcję mięsa i zawijamy. Tak postępujemy z resztą bakłażanów i mięsa.







Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos, na to układamy gołąbki. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać polane sosem (można dodać łyżkę jogurtu naturalnego). Idealnie się komponują z mizerią i ziemniaczkami. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Spróbuję w sobotę, ale zastanawia mnie - po co ten cynamon??

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nadania egzotycznego smaku. Można oczywiście cynamon pominąć, ale moim zdaniem bardzo fajnie się komponuje. Nie jest bardzo mocno wyczuwalny.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly