wtorek, 22 lipca 2014

Sernik nugatowy na zimno

Sernik nugatowy
No i znowu sernik. Tym razem, dla odmiany, sernik na zimno. Serniki na zimno idealne są na lato, kiedy nie chce się dogrzewać mieszkania piekarnikiem. A i sernik jest pyszny, w smaku inny niż pieczony. Dziś proponuję Wam sernik nugatowy z dużą ilością orzechów laskowych, na spodzie z wafelków orzechowych. Przepis dla fanów nugatu i orzechów, no i oczywiście serników.


Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):
  • 200 g wafelków orzechowych
  • 100 g mlecznej czekolady nugatowej lub zwykłej





Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy na piasek a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie ze sobą mieszamy.






Gotową masę wafelkową wciskamy w dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Schładzamy około pół godziny w lodówce.






Składniki na masę serową:
  • 700 g twarogu
  • 350 g czekolady mlecznej nugatowej lub zwykłej
  • 200 g jogurtu
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g orzechów laskowych


Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.






Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, jak chcemy możemy pozostawić je w całości.







W misie umieszczamy twaróg, jogurt, cukier i mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną czekoladę i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy.





Wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Schładzamy w lodówce kilka godzin. W zależności od rodzaju użytej czekolady sernik może być mocno zwarty lub delikatnie musowy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly