piątek, 18 lipca 2014

Sernik mocno jagodowy

Sernik jagodowy
Skoro sezon na jagody to jaki może być mój pierwszy wypiek? Oczywiście sernik. Dałam do niego aż 400 g jagód, dałabym więcej ale istniało zbyt duże ryzyko że sernik się nie zetnie. Dzięki owocom deser jest bajecznie fioletowy, idealnie kremowy i obłędnie pyszny. Moim zdaniem obowiązkowy wypiek.

Moja inspiracja zmodyfikowana oczywiście. Przepis na tortownicę średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Herbatniki zmiksować na drobny piasek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z ciastkami. Dokładnie wymieszać i powstałą masą ciasteczkową wcisnąć w wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy. Odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g jagód

Przygotowanie:
Jagody zmiksować blenderem. Można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się resztek skórek ale moim zdaniem jest to niepotrzebne.






W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować. Unikać długiego mieszania aby nie napowietrzyć masy. Przelać na przygotowany spód i piec w temperaturze 150 stopni przez około 75 minut.






Na wierzch sernika delikatnie wyłożyć dokładnie zmiksowane wszystkie składniki polewy (patrz poniżej), wyrównać i piec jeszcze około 10 minut.






Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez minimum noc w lodówce gdyż sernik jest bardzo kremowy i bez długiego schłodzenia będzie problem z jego pokrojeniem. Smacznego!






Składniki na polewę:
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly