sobota, 12 lipca 2014

Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sernikobrownie
Moje odkrycie tego sezonu truskawkowego. To ciasto ma w sobie wszystko, ma warstwę czekoladowego brownie, ma warstwę sernika i ma do tego mus truskawkowy. Całość zaskoczyła moje kubki smakowe. Ciasto zdecydowanie lepsze na ciepło, gdy warstwa czekoladowa nie jest zbita tylko delikatnie kremowa i się rozpływa. Polecam podgrzewać przed podaniem, zyskacie na smaku i doznaniach :)

Oryginalny przepis. Składniki na ciasto pieczone w blaszcze 22x22 cm.

Mus truskawkowy:
Dwie szklanki truskawek wrzucić do garnuszka, zasypać 3 łyżkami cukru i gotować na małym gazie. Po około 30-40 minutach wyłączyć. Zmiksować na gładkie puree.





Składniki na masę czekoladową:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
  • 120 g mąki


Przygotowanie:
Czekoladę roztopić razem z masłem w rondelku starać się nie podgrzać masy za bardzo. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem.






W misie miksera połączyć masę jajeczną z przestudzoną czekoladą. Na koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.





Składniki na masę serową:
  • 500 g śmietankowego sera twarogowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 jajka





Przygotowanie:
Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym i jajkami. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na podpieczone brownie. Na masę serową wykładać łyżką mus truskawkowy. Układać w nieregularne wzory, można łyżką zrobić esy-floresy.




Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Można podawać na ciepło (ale trzeba uważać bo wtedy ciasto się rozpada). Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly