wtorek, 25 listopada 2014

Pulpeciki na warzywnym spaghetti

Pulpeciki z warzywnym spaghetti
Typowe danie z nietypowym dodatkiem. Pulpeciki w pomidorowym sosie podane z makaronem z cukinii i marchewki podbił moje serce i mojego męża również. Pulpeciki wzbogacone są o dodatek kaszy jaglanej oraz dużej ilości natki pietruszki. Przez to są delikatne, mięciutkie i przepyszne. Można podać ze zwykłym makaronem ale polecam spróbować tą wersję.

Przepis podpatrzony tu
Składniki na pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • jajko
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • duża ilość natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, płatki chili

Przygotowanie:
Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i ząbek czosnku. Ostawiamy do przestudzenia.







W robocie kuchennym rozdrabniamy najpierw kaszę razem z natką pietruszki oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Do tak przygotowanej masy dorzucamy mięso, jajko oraz przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, kilka płatków chili, sól i pieprz.






Całość długo mieszamy w robocie aż do uzyskania jednolitej masy. 









Z masy robimy pulpeciki, forma może być dowolna na jaką macie ochotę. Można przed smażeniem obtoczyć w mące ryżowej to będą bardziej chrupiące. 







Podsmażamy na oliwie, tak aby każda strona pulpecika nam się zrumieniła.








Składniki na sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • przecier pomidorowy
  • kilka listków bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka i płatki chilii,

Przygotowanie:
W dużym garnku (takim aby później zmieściły się w nim wszystkie pulpeciki) podsmażamy na łyżce oliwy cebulkę i czosnek.







Dodajemy passatę, przecier i zagotowujemy. Przyprawiamy cukrem, łyżeczką octu balsamicznego, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dla ostrości sosu można dodać chili. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.






Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i gotujemy na małym ogniu około 8-10 minut. Podajemy z warzywnym spaghetti. 








Składniki na spaghetti warzywne:
  • mała cukinia
  • kilka większych marchewek





Przygotowanie:
Marchewki obieramy a cukinię myjemy. Specjalnym narzędziem kroimy warzywa w spaghetti (uważając aby w przypadku cukinii przestać gdy dotrzemy do pestek).






W garnku zagotowujemy wodę. Solimy i najpierw wrzucamy marchewkę. Gotujemy około 2 minut i dodajemy cukinię. Całość również gotujemy około 2 minut i odcedzamy. Wykładamy na talerz, solimy i pieprzymy do smaku. Na to układamy pulpeciki i polewamy sosem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Witam,
    Diano, a czy możesz napisać czego używałaś do stworzenia spaghetti warzywnego?? Czy jest to tarka julienne?
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jest to obieraczka julienne. Polecam bo można nią stworzyć cuda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wczoraj przeze mnie wykonane :) Bardzo dobre! Będę polecała dalej :) A obieraczkę kupiłaś gdzieś u Nas w Stargardzie? Muszę zakupić koniecznie taką, ale nie wiem czy uderzać na miasto czy zamówić na allegro :) Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Będę tu zaglądać co chwilkę ;)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zamówiłam kiedyś przez Internet przy okazji jakiś innych zakupów. Ale wydaje mi się że w sklepach z drobnym agd powinna być taka obieraczka, choć pewności nie mam ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly