sobota, 8 listopada 2014

Sernik bardzo nutellowy

Sernik nutellowy
Kolejne podejście do sernika z nutellą. Tym razem uważam że najlepsze. Sernik jest mocno nutellowy, a co za tym idzie czekoladowo-orzechowy. Nie jest przesadnie słodki, ale za to sycący i kremowy. Jeden kawałek poprawi humor w długi, zimny, jesienny wieczór. Wypiek obowiązkowy! ;)
Inspirację zaczerpnęłam stąd. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przepis na tortownicę średnicy około 22 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g markiz orzechowych
  • 100 g mlecznej czekolady





Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Powstałą, w wyniku połączenia ciastek z czekoladą, masę wciskamy w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy serowej. 




Składniki na masę:
  • 600 g twarogu na serniki
  • 500 g nutelli (lub innego smarowidła)
  • 3 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
W misie miksera umieścić nutellę i stopniowo łączyć z twarogiem. Nutella jest gęsta dlatego musimy ją stopniowo rozrzedzać bo inaczej nie wymiesza się na gładką masę. Po dodaniu całego twarogu dodajemy resztę i krótko mieszamy do połączenia składników.




Gotową masę przelewamy na schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60 minut. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej czyli poziom niżej ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą.






Składniki na polewę:
  • 150 g nutelli
  • 100 g śmietanki kremówki





Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy do wrzenia kremówkę. Zestawiamy z ognia i dodajemy nutellę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć wylewamy ją na wierzch sernika. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly