czwartek, 20 listopada 2014

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z budyniem i gruszkami
Gdy sezon gruszkowy w pełni podjęłam wyzwanie podania gruszek w trochę nietypowy sposób. A dodatkowo chciałam zaskoczyć mojego męża który jest fanem gruszek :) Na wyzwanie padła tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Podsumuję ją słowami męża "niebo w gębie". 

Oryginalny przepis

Składniki na spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żołtko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy po łyżce zimnej wody. Gotowe ciasto schładzamy a następnie wałkujemy i wylepiamy blachę na tartę. Forma do tarty musi być wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką. Tak przygotowane ciasto przykrywamy papierem, obciążamy i pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Następnie usuwamy papier wraz z obciążeniem i dopiekamy kolejne 15 minut.


Składniki na budyń waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • ziarenka z laski wanilii
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
500 ml mleka zagotowujemy wraz z ziarenkami wanilii w garnuszku.







Resztę mleka miksujemy blenderem z żółtkami, cukrem i obiema mąkami.








Do zagotowanego mleka wlewamy mieszankę z żółtkami i całość zagotowujemy mieszając aż odpowiednio zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia przykryty folią spożywczą, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu, tak zapobiegniemy utworzeniu się kożucha na budyniu.





Składniki na karmelizowane gruszki:
  • 3 duże gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy ale poprzez samo potrząsanie patelnią. Doprowadzamy do zagotowania mieszanki.






Gdy mieszanka się zagotuje wrzucamy pokrojone w ósemki gruszki i dodajemy cynamon. Mieszamy tak aby każda gruszka pokryła się karmelem i cynamonem. Gotujemy na małym ogniu aż gruszki zmiękną, ale nie mogą się rozpadać. Musimy uważać aby nie przypalić karmelu gdyż będzie gorzki. 






Na wystudzoną tartę wykładamy budyń i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy równo karmelizowane gruszki. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce i dopiero podajemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly