piątek, 28 listopada 2014

Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami

Zupa rybna pomidorowa

Rybna zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami to moja propozycja dla fanów zarówno tradycyjnej zupy pomidorowej jak i ryb i owoców morza. Połączenie może wydawać się nieco dziwne ale jest idealne. Zupa zaskakuje smakiem i dodatkami a jest niewyobrażalnie prosta do przygotowania.

Oryginalny przepis

Składniki na około 3 porcje:
  • 500 g filetów z dorsza bez skóry
  • 15-20 krewetek surowych
  • 300 ml buliony warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sok z połowy cytryny
  • cebula
  • łyżka sosu rybnego
  • 5 łyżek drobnego makaronu
  • sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili
Przygotowanie:
Krewetki myjemy, pozbawiamy ogonków. Filet z dorsza również myjemy i kroimy w kostkę około 2 cm. Krewetki i dorsza solimy i ostawiamy.






Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki chili, łyżeczkę papryki słodkiej, smażymy przez minutę mieszając.







Dodajemy passatę pomidorową i zagotowujemy. Doprawiamy łyżeczką bazylii, dolewamy bulion, sos rybny i sok z cytryny. Zagotowujemy i dodajemy makaron. W zależności od tego ile makaron musi się gotować musimy go wrzucić odpowiednio wcześniej przed rybą i krewetkami.





Na sam koniec wrzucamy pokrojoną rybę i krewetki. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy około 8 minut. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżo posiekaną bazylią. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly