wtorek, 2 grudnia 2014

Kurczak w sosie grzybowym

Kurczak w sosie grzybowym
Bardzo aromatyczny sposób na fileciki z kurczaka. Sos z pieczarek wzbogacony o grzyby suszone jest idealnym dodatkiem do kurczaka. Dodatkowo przepis ten jest bardzo prosty i zdrowy. Spokojnie można zrobić dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia dla skrócenia czasu oczekiwania na obiad. W sezonie grzybowym suszone grzyby można zastąpić świeżymi.

Przepis który mnie zainspirował znajdziecie tu

Składniki na około 4 porcje:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 150 ml bulionu lub wody spod gotowanych grzybów suszonych
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze i cieńsze fileciki. Z każdej strony solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Smażymy na oliwie a oliwek z obu stron do zrumienienia.






Suszone grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę, cebulkę drobno szatkujemy. Na patelni na oliwie szklimy cebulkę a następnie dorzucamy pieczarki i pokrojone podgotowane grzyby. Doprawiamy tymiankiem i smażymy aż pieczarki się lekko zrumienią.





Dolewamy bulion lub wodę spod grzybów, sos sojowy, śmietankę i musztardę. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 5 minut aż sos zgęstnieje. 







Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do niego kurczaka. Chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly