poniedziałek, 15 grudnia 2014

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Krajanka piernikowa
Obowiązkowy wypiek w okresie świątecznym. Łączy w sobie wszystkie świąteczne smaki, piernikowe ciasto, masę marcepanową i powidła śliwkowe. Można zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami gdyż długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie a będziecie wracać do tego przepisu co roku. Polecam bo warto.

Oryginalny przepis.

Składniki na masę marcepanową:
  • 225 g masy marcepanowej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 


Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem utrzeć w mikserze do otrzymania jednolitej masy. Ostawić na bok, później tą masą przełożymy ciasto.







Składniki na ciasto piernikowe:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan 
  • pół szklanki kandyzowanej (smażonej) skórki pomarańczowej 
  • łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem, solą i sodą. Wymieszać z orzechami i skórką pomarańczową.

W garnku umieścić masło, cukier i miód i podgrzać do rozpuszczenia masła ale nie zagotować. Następnie dodać przyprawę piernikową i dokładnie wymieszać.



Dodawać stopniowo mąkę, całość mieszać dokładnie aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odstawić z gazu i ostudzić. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Jeszcze lekko ciepłe przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość taką jakiej użyjecie blachy (ja użyłam 30 x 40).




Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, na spód formy położyć jeden placek z ciasta piernikowego.








Następnie równomiernie rozprowadzić wcześniej przygotowaną masę marcepanową. Zostawić z każdego brzegu około 1 cm na zlepienie z górną warstwą ciasta.







Na masę marcepanową nałożyć powidła śliwkowe (około jednego większego słoiczka).








Całość przykryć drugą częścią ciasta piernikowego. Zlepić po bokach tak aby w trakcie pieczenia powidła nie wypłynęły i się nie przypaliły. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.






Jeszcze lekko ciepłe można delikatnie polukrować. Lukier najlepiej zrobić poprzez roztarcie 1 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z cytryny lub rumu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia a następnie pokroić na kwadraciki. Przechowywać w szczelnym pojemniku, jeśli warstwami to poprzekładać je papierem do pieczenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly