piątek, 12 grudnia 2014

Sernik cynamonowy z musem śliwkowym

Sernik cynamonowy
Sernik jak najbardziej świąteczny i jeden z najlepszych jakie robiłam. Masa twarogowa wzbogacona o cynamon nadaje sernikowi charakter świąteczny. Masa śliwkowa połączona z likierem pomarańczowym ułożona na wierzchu sernika wzbogaca go o dodatkowe doznania smakowe. Moim zdaniem obowiązkowy wypiek na tegoroczne święta.

Oryginalny przepis. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na spód:
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g czekolady
  • łyżeczka cynamonu




Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na piasek i łączymy z cynamonem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z herbatnikami i mieszamy. Gotową masę wciskamy w spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Schładzamy w lodówce.




Składniki na masę serową:
  • 800 g twarogu na serniki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:
W misie miksera łączymy twaróg z cukrem, cynamonem, jogurtem i ekstraktem. Pod koniec dodajemy po jednym jajku, miksując około 15 sekund po dodaniu każdego z nich.






Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy i zabrać się za przygotowanie musu.








Składniki na mus:
  • 15 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego lub innego (niekoniecznie)





Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy powidła wraz z likierem. Gdy mus będzie wymieszany przekładamy delikatnie na wierzch sernika. Staramy się aby mus nam się nie zatopił w serniku tylko pozostał przy powierzchni. Jeśli damy radę można łyżką zrobić esy-floresy aby uzyskać fajny efekt wizualny rozłożenia musu. 




Sernik pieczemy w kąpieli wodnej (poziom pod blachą z sernikiem ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą). Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 190 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy dalej 90 minut. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a potem na blacie. Schładzamy w lodówce przez minimum kilka godzin. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly