piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki nadziewane

Pierniczki
Kolejny sposób na wykorzystanie długo dojrzewającego ciasta na piernik. Pierniczki z niego zrobione są delikatne, rozpływają się w ustach, a nadzienie z powideł śliwkowych sprawia że smakują jak najlepsze pierniczki alpejskie. Pomimo tego że jest z nimi trochę zabawy polecam bo warto, w rodzinie nie chcą już jadać kupnych.

Oryginalny przepis

Składniki na pierniczki:
  • ciasto z tego przepisu
  • słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:
Ciasto wyjąć z lodówki i poczekać aż zmięknie. Ja wykorzystałam resztę z tego ciasta która mi została po upieczeniu piernika. Rozwałkować cienko i wykrawać kółka. Przenieść na blachę wyłożoną papierem i na środku każdego kółka układać pół łyżeczki powideł.




Przykryć takimi samymi kółkami z ciasta i skleić dokładnie brzegi dookoła. Po sklejeniu wykrawać foremką tak aby nadzienie z powideł było w środku a sklejone brzegi były na zewnątrz.







Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut (czas może być zależny od wielkości pierniczków jakie zrobiliście). Studzić na kratce. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.







Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady (u mnie pół mlecznej pół gorzkiej)
  • 2 duże łyżki masła





Przygotowanie:
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Całość roztapiamy.







Pierniczki moczymy wierzchem w polewie lub rozsmarowujemy polewę na pierniczkach. Odkładamy na folię aby polewa wyschła. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly