środa, 10 grudnia 2014

Zapiekanka z tuńczykiem i brokułem

Zapiekanka z tuńczykiem
Uwielbiam zapiekanki, można połączyć smaki na jakie ma się ochotę a i całe danie można podać w jednym naczyniu. Zapiekanki są pyszne, zdrowe i jakie wygodne bo całość można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem tylko podgrzać. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z makaronu z dodatkiem tuńczyka, brokułów i pieczarek, mocno ziołowa.

Składniki na około 4 porcje.

Składniki:
  • makaron (tyle ile jadacie na 4 porcje)
  • puszka tuńczyka w bulionie lub sosie własnym
  • brokuł
  • pół cebuli
  • 200 g pieczarek
  • kulka mozzarelli (najlepiej z mleka bawolego)
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • oregano, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem dorzucamy brokuła podzielonego na różyczki. Całość odcedzamy.






Na patelni na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy aż pieczarki się zarumienią.








Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekaną bazylię, passatę pomidorową i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem niedźwiedzim. Całość chwilę podgrzewamy aby smaki się połączyły. Jeśli chcecie na tym etapie można sos zabielić dodając 1/4 szklanki śmietanki.





W garnku po gotowaniu makaronu mieszamy makaron z brokułem z naszą zawartością patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy plastrami mozzarelli. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly