piątek, 5 grudnia 2014

Ciasto mocno truflowe

Truflowe ciasto
Ciasto bardzo wykwintne. Mocno czekoladowe dla prawdziwych fanów czekolady. Idealne dla większej ilości gości lub na długie zimowe wieczory na kanapie ;) Ciasto idealnie smakuje samo ale równie dobrze (jak nie lepiej ;)) komponuje się podane z różnego rodzaju konfiturami owocowymi. Dajcie to co macie pod ręką. Zapewniam że zły humor znika równie szybko jak kawałek tego ciasta z talerza.

Oryginalny przepis. Składniki na tortownicę średnicy 22 cm.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 400 g czekolady w dowolnej proporcji (ja dałam 250 g gorzkiej i 150 g mlecznej)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki likieru cytrusowego (lub innego)


Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Ostawiamy do przestudzenia.







W misie miksera ubić całe jajka wraz z cukrem około 5 minut aż powstanie puszysta piana. Cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę. W osobnym naczyniu połączyć kremówkę z likierem i powoli wmieszać w masę czekoladową.






Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotową masę. Piec w kąpieli wodnej (piętro niżej pod ciastem w piekarniku ustawić pojemnik wypełniony gorącą wodą) w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przykryć blaszkę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. 





Po upieczeniu wystudzić na blacie a następnie przez kilka godzin w lodówce. Dopiero wtedy wyjąć z formy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly