niedziela, 9 lutego 2014

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Ekspresowa fasolka
Szybki sposób na zdrowy i treściwy obiad. Uwielbiam fasolkę po bretońsku, jednak taka tradycyjna była za sucha dla mojego męża więc zmodyfikowałam przepis. Moja wersja jest szybka, więc idealna na kryzysowy obiad w tygodniu jak już nie mamy na nic innego czasu.


Składniki (na 4 porcje):
  • 500 g kiełbasy
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów bez skórki
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek i przyprawy

Przygotowanie:
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Jeżeli macie tłustą kiełbasę możecie ją trochę wytopić bez oliwy.







Jak kiełbasa się już podsmaży dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli.








Usmażoną kiełbasę z cebulą wrzucamy do garnka, dodajemy do niego odcedzone obie fasolki i pomidory z sosem. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ja dolewam jeszcze szklankę wody aby powstało więcej sosu.






Całość gotujemy na najmniejszym gazie około 30-40 minut. Chodzi o to żeby sos się delikatnie zagęścił ale składniki nie mają się rozgotować. Po 20 minutach gotowania dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku (można więcej jeżeli lubicie) i doprawiamy do smaku tak jak lubimy. Podajemy samo lub z pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly