czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
Danie obiadowe z kuchni indyjskiej. Do marynaty i sosu z kurczakiem dodajemy mieszanki przypraw garam masala. Mieszankę tą można kupić w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością albo w dużych sklepach spożywczych. Jeżeli lubicie kuchnię indyjską to pokochacie to danie a jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego typu dań to polecam zacząć właśnie od tego.

Oryginalny przepis 
Składniki na 4 porcje na marynatę:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ostrej papryki, przyprawy garam masala, sproszkowanego kminu rzymskiego


Składniki na sos:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki, garam masala, sproszkowanego kminu rzymskiego, cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i wkładamy do miski z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (minimum 30 minut a najlepiej na całą noc).





Mięso wyciągamy z marynaty, ręczniczkiem papierowym wycieramy jej nadmiar. Podsmażamy na patelni z każdej strony.








W garnku ma maśle podsmażamy starty czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy (bez cukru) i mieszając podsmażamy minutę.








Do garnka dodajemy passatę, ocet, cukier, sól i pieprz. Zagotowujemy sos i na małym ogniu gotujemy około 10 minut co jakiś czas mieszając. 







Do sosu wrzucamy kurczaka i całość gotujemy na małym ogniu do miękkości kurczaka. Sprawdzamy smak sosu i doprawiamy wedle potrzeby. Po zdjęciu z palnika dodajemy kremówkę i mieszamy.







Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly