niedziela, 2 lutego 2014

Nutella cake

Nutella cake
Kolejny przepis z udziałem Nutelli. Oryginalny przepis pochodzi od Nigelli Lawson więc mocno nie trzeba go reklamować :) Na całą blachę ciasta idzie aż 400 g Nutelli i ani grama mąki. Mąkę w tym przepisie zastępujemy zmielonymi orzechami. Ciasto jest zbite, wilgotne, mocno orzechowe. Wygląda jakby było z zakalcem ale taki jest jego urok, więc śmiało możemy mówić że "tak miało być". 

Oryginalny przepis 

Składniki na tortownicę 23 cm:
  • 6 dużych jajek
  • 400 g nutelli
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu (ja dałam ekstrakt pomarańczowy)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia.







W dużej misce ubić białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.
 
W misie miksera ucieramy miękkie masło z nutellą aż delikatnie zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie dodajemy łyżkę rumu lub ekstraktu, żółtka i zmielone orzechy, dokładnie mieszamy. Łączymy z przestudzoną, roztopioną czekoladą. 




Na koniec mieszamy z ubitymi białkami. Najlepiej do masy dodawać po łyżce piany i mieszać delikatnie, w ten sposób najłatwiej połączymy ze sobą obie masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 40 minut. 





Upieczone ciasto studzimy do temperatury pokojowej.









Składniki na polewę:
  • 100 g orzechów laskowych (najlepiej już obranych bez skórek)
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka rumu (ja użyłam ekstraktu pomarańczowego)



Przygotowanie:
Jeżeli macie orzechy bez skórek przejdzie do następnego punktu. W przeciwnym razie rozgrzejcie mocno suchą patelnię, wrzućcie na nią orzechy i mieszajcie od czasu do czasu. Po chwili skórka zacznie pękać i odchodzić. Jak już na większości orzechów skórka będzie popękana, orzechy wysypujemy na ściereczkę kuchenną, zawijamy ją i przez ścierkę pocieramy orzechy, spowoduje to że skórka odejdzie z orzechów. Może się zdarzyć że kilka orzechów trzeba będzie ponownie wrzucić na patelnię.


Jak już orzechy będą bez skórek podpiekamy je na gorącej patelni często mieszając aby się nie przypaliły ale ładnie zrumieniły. Odstawiamy do ostudzenia.
W garnku podgrzewamy śmietankę, rum (ekstrakt) i połamaną czekoladę. 





Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści, w tym momencie polewa nie będzie jeszcze jednolitą masą. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładką polewę. Studzimy krótką chwilę.






Polewamy ciasto gotową polewą a na nią układamy ostudzone orzechy. Nie układajcie gorących orzechów. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly