niedziela, 8 grudnia 2013

Ekstrakt pomarańczowy

Na potrzeby kolejnego przepisu (a w przyszłości i innych) przygotowałam ekstrakt pomarańczowy. Można go przygotować również z innych owoców cytrusowych np cytrynowy czy bardziej nietypowo limonkowy lub nawet mandarynkowy.




Składniki:
  • 4 duże pomarańcze
  • 0,5 litra wódki





Pomarańcze dokładnie myjemy i wyparzamy. Następnie całą skórkę ścieramy na tarce o średnich oczkach uważając aby ścierać tylko część pomarańczową, biała jest gorzka. Można również pomarańcze obrać, skórkę pozbawić białej części i pokroić w małą kostkę. Ja wolę wersję z otartą skórką bo dla mnie jest szybsza. Tak przygotowaną skórkę wrzucamy do przygotowanego słoika lub butelki.



Do słoika wlewamy wódkę i odstawiamy na kilka dni. Pierwszy raz można z niego korzystać po około tygodniu, ale im dłużej stoi tym lepiej, najlepszy jest po kilku miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly