czwartek, 19 grudnia 2013

Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka z brukselką

Kolejny przepis na szybkie i zdrowe danie obiadowe. Zapiekanki mają ten ogromy plus że możemy ją zrobić z dowolnych składników, co tylko mamy w lodówce. Ja ostatnio zdecydowałam się na dodatek brukselki i piersi z kurczaka. Do tego zrobiłam sos serowy, ale nie z żółtego a z białego sera.

Pamiętajcie że składniki do zapiekanki można przygotować wieczór wcześniej, a po powrocie z pracy wstawiamy tylko zapiekankę do piekarnika i gotowe.

Składniki na 2 porcje:
  • makaron (porcja na 2 osoby, nie piszę ile bo każdy zjada inne ilości)
  • duża, pojedyncza pierś z kurczaka
  • brukselka (lub inne warzywa - ilość wedle uznania)
  • pół szklanki twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • przyprawy do mięsa: ja użyłam kozieradki, czarnuszki i chilli

Przygotowanie:
Brukselkę podgotowujemy w osolonym wrzątku aż będzie al dente. To samo robimy z makaronem. Pierś z kurczaka kroimy, podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Ja posoliłam, dodałam kozieradki, czarnuszki i odrobinę płatków chili. Po zdjęciu patelni z ognia dorzucamy twaróg i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. posypujemy mieszanką bułki tartej z parmezanem.


Pieczemy w temperaturze około 180 stopni do momentu aż posypka ładnie zbrązowieje.










Jeżeli wolicie jak zapiekanki mają dużo sosu to polecam dodać więcej twarogu do pieczenia albo przygotować dodatkowy sos osobno. Podgrzewamy twaróg w garnuszku z takimi przyprawami jakich użyliśmy do przyprawienia mięsa. Nam bardziej smakowała z dodatkową porcją sosu. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly