wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowo-serowe

Ciasteczka migdałowo-serowe
Szybkie, łatwe i pyszne ciasteczka, których podstawowe składniki to zmielone migdały i twaróg. Dodatek migdałów sprawia że są lekko ciągnące i wilgotne. Twaróg oraz wanilia dają nietypowy smak jak na takie ciasteczka. Do zrobienia w 5 minut i do zjedzenia też ;)





Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g twarogu (najlepszy taki z wiaderka zmielony)
  • 100 g zmielonych migdałów bez skórki
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta i wkładamy na około pół godziny do lodówki aby łatwiej formowało się ciasteczka.






Ciasteczka formujemy wedle uznania. Można robić małe kuleczki lub wałeczki. Najlepiej pracuje się z zimnym ciastem lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 10-15 minut do uzyskania lekko złotej skórki. Studzimy na kratce.





Dla mnie ciasteczka były już wystarczająco słodkie, ale można je posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly