poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczny sernik mandarynkowy

Sernik mandarynkowy
Miałam ochotę na coś świątecznego ale trochę nietypowego w smaku. Oczywiście pierwsza rzecz jaka mi wpadła do głowy to mój ukochany sernik, ale co zrobić aby był nietypowy i świąteczny. I pomyślałam o najbardziej świątecznym akcencie owocowym czyli o mandarynkach. Mały eksperyment świąteczny, uważam za udany :)

 

Sernik upieczony na podstawie mojego ulubionego sernika nowojorskiego z przepisu Doroty 

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła


 

Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, mieszamy z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą a następnie z rozpuszczonym masłem. 







Powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wcześniej wykładamy folią aluminiową, brzegi folii wypuszczamy na zewnątrz formy i zawijamy do góry tak aby boki były zabezpieczone. Schłodzić w lodówce.






Składniki na sernik:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g cukru pudru
  • 240 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietanki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki startej skórki z mandarynki
  • 150 ml soku wyciśniętego z mandarynki


Przygotowanie:
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 15 sekund. Pod koniec dodać jogurt, sok i startą skórkę.






Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni aż sernik będzie ścięty na środku. W moim przypadku było to aż 120 minut. Środek powinien być sprężysty. Odstawiamy do wystudzenia.

Pieczenie w kąpieli wodnej polega na ustawieniu w piekarniku, na niższym poziomie niż ciasto, pojemnika z gorącą wodą.



Składniki na polewę:
  • 100 g białej czekolady
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek





Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy z sokiem z mandarynki, energicznie gdyż na początku może się zrobić dziwna konsystencja którą musimy rozmieszać. Wykładamy łyżeczką na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki.




Sernik z polewą powinien się schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc dopiero wtedy osiągnie odpowiednią konsystencję.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly