piątek, 27 grudnia 2013

Zupa marchewkowa z soczewicą

Zupa marchewkowa
Lekka zupa krem o nietypowym smaku bo robiona z marchewki i czerwonej soczewicy. I to właśnie soczewica sprawia że zupa jest dodatkowo sycąca. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Jedna z moich ulubionych zup ale i mojego męża też (co uważam za sukces - bo facet to przecież mięsożerca).


Do jej zrobienia skorzystałam z przepisu który delikatnie zmodyfikowałam.
Składniki na około 4 porcje:
  • 1 kg marchewki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka świeżo startego imbiru (lub w proszku)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki puree pomidorowego
  • 1-2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron lub ryż do podania

Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie w dużym garnku. Pod koniec dodać imbir (ilość zależy od tego jak ostrą zupę chcecie otrzymać).






Marchewkę kroimy na 2 cm kawałki i dorzucamy do garnka. Smażymy mieszając około 5 minut.








Następnie dodajemy soczewicę, sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze chwilę. 








Całość zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy puree pomidorowe i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw.








Zupę miksujemy i mieszamy z mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ilość mleka będzie zależna od Waszych upodobań. Jak przygotowuję wersję dla męża daję 1 szklankę, jak dla siebie to już 2 bo wolę trochę rzadszą. 






Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem. Raz podałam z małymi różyczkami ugotowanego kalafiora i mi osobiście ta wersja smakowała najbardziej. Smacznego!

1 komentarz:

  1. było by mega z kawałkami kurczaka ale i bez tego b.dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly