poniedziałek, 30 grudnia 2013

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli
Idealne danie na Sylwestra lub imprezki w karnawale. Szybkie i można wykonać z dowolnych składników, nawet z tego co akurat mamy w nadmiarze w lodówce. Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Z doświadczenia wiem, że znikają szybko :)


Składniki:
  • 4 tortille (można nawet zrobić z naleśników)
  • kilka plastrów wędliny
  • 200 g twarogu
  • pół szklanki jogurtu
  • szczypiorek
  • sałata
  • przyprawy: dowolne ja wykorzystałam sól, pieprz, kozieradkę, zioła prowansalskie i czosnek

Przygotowanie:
Twarożek mieszamy z jogurtem w takiej proporcji aby otrzymana konsystencja nadawała się do łatwego rozsmarowania na tortilli. Dodajemy pokrojony szczypiorek i przyprawy. Warto twarożek doprawić dość mocno aby smak przebijał się przez resztę dodatków.





Na 2/3 tortilli rozsmarowujemy część twarożku, na to układamy plastry wędliny i sałaty. Zawijamy od części wysmarowanej twarogiem. Górną część pozostawiamy nieposmarowaną żeby przy zawijaniu twaróg i dodatki nam nie wypłynęły.






Po zawinięciu wbijamy w kilku miejscach wykałaczki, do samego dołu tak aby przeszły przez kilka warstw.








Powstałe roladki kroimy równo pomiędzy wbitymi wykałaczkami. Podajemy na zimno lub zapiekamy.








Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż do zrumienienia się roladek.








Polecam podawać na ciepło, temperatura uwydatnia smak przypraw z twarożku. Na ciepło szybko znikają :) poza tym jeśli nie znikną od razu to po jakimś czasie będzie można ich skosztować na zimno :) Smacznego!

3 komentarze:

  1. Tego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Diana jesteś the best roladki pycha,zrobione zgodnie z przepisem,R E W E L K A

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa cieszę się że wypróbowałaś i że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly