niedziela, 22 grudnia 2013

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy
Jeden z pyszniejszych serników z dużą ilością chałwy która nadaje mu nietypowy smak jak na sernik. Dla wielbicieli chałwy :) albo nietypowych serników. A jakby chałwy było mało podajemy z polewą chałwową :)


Ciasto z przepisu niezawodnej Doroty 

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive lub innych pełnoziarnistych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 40 g masła




Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (tak samo ja tu). Ciasteczka rozdrabniamy na piasek i łączymy z czekoladą.







Masło rozpuszczamy w taki sam sposób jak czekoladę i łączymy z masą ciasteczkową.








Tak przygotowaną masą wypełniamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najłatwiej będzie nam to robić wierzchem zwilżonej łyżki. Odstawiamy do lodówki.







Składniki na sernik:
  • 800 g twarogu z wiaderka (zmielonego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 125 ml śmietanki kremówki lub jogurtu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej (smak dowolny, ja użyłam waniliowej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy twaróg z cukrem i ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując około 15 sekund. Masę mieszamy krótko z resztą składników.






Pod sam koniec dodajemy pokruszoną chałwę i mieszamy delikatnie (lepiej zrobić to łyżką). Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej przez około godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku a następnie w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).





Składniki na polewę:
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 150 g chałwy





Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Garnek ustawiamy na małym gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia chałwy. Masę należy cały czas mieszać bo lubi się przypalać. Przestudzoną masą polewamy delikatnie sernik. Najlepiej wykładać ją łyżką aby nie uszkodzić sernika.




Sernik można podać bez polewy lub zrobić go z chałwą innego smaku niż waniliowa, zależy co lubicie. Smacznego!

2 komentarze:

  1. POLECAM! PYSZNY:D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest przepis, który na pewno wypróbuje ;) Lubię chałwę ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly