piątek, 31 stycznia 2014

Sernik mrożony z Nutellą

Sernik mrożony z nutellą
Rozpoczynam oficjalne odliczanie do Światowego Dnia Nutelli obchodzonego 5 lutego. W ciągu kilku najbliższych dni zarzucę Was pomysłami co zrobić z Nutellą abyście godnie uczcili to Święto ;) Dziś proponuję mrożony sernik z Nutellą. Mój ulubiony... Szybko się go robi, jest przepyszny, no i może leżeć w zamrażalniku do kilku tygodni dzięki czemu zawsze możemy mieć małe co nieco w razie niezapowiedzianych gości.

Oryginalny przepis, oczywiście delikatnie zmodyfikowany:
Składniki na spód (tortownica średnicy 20 cm):
  • 250 g ciasteczek digestive
  • 120 g czekolady
  • duża łyżka masła




Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na drobny piasek za pomocą tłuczka lub miksera. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tak jak w tym przepisie). Łączymy czekoladę z ciasteczkami. W taki sam sposób rozpuszczamy masło i dodajemy do masy ciasteczkowej. 





Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. W spód i boki wciskamy masę ciasteczkową. Na czas przygotowania sernika wstawiamy do lodówki.







Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu mielonego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g lodów waniliowych (miękkich, wyciągniętych wcześniej)
  • 300 g nutelli
  • cukier puder (ilość zależna od upodobań)


Przygotowanie:
W misie miksera łączymy wszystkie składniki. Polecam najpierw wrzucić samą nutellę, delikatnie ją zmiksować i stopniowo dodawać twaróg. W ten sposób ułatwimy sobie wmieszanie nutelli w masę gdyż przez jej gęstość ciężko się ją miesza. Później dodajemy resztę składników. Na tym etapie sprawdźcie smak masy, jak wolicie słodsze desery możecie dosłodzić masę cukrem pudrem (ja nie dałam). Pamiętajcie że po zamrożeniu sernik będzie mniej słodki niż masa przed zamrożeniem.

Masę wylewamy na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum całą noc. Postarajmy się ustawić blaszkę prosto żeby sernik zastygł nam równo.






Po zamrożeniu sernika wyjmujemy go z blaszki, zawijamy w folię i tak przechowujemy w zamrażalniku. Przed podaniem wyciągamy chwilę wcześniej aby delikatnie zmiękł i nadawał się do krojenia i jedzenia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly