poniedziałek, 20 stycznia 2014

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa
Połączenie słodkiego wypieku i kwaśnego smaku cytryny. Jeżeli nie lubicie typowo słodkich ciast i deserów to będzie coś dla Was. Orzeźwiający, mocno cytrynowy wypiek. Uwaga, przez to że tarta nie jest mocno słodka łatwo jest zjeść kilka kawałków więcej ;)

Oryginalny przepis 

Składniki na spód:
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny


Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie lub umieszczamy w malakserze.







Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.








Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto wciskamy w formę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Najlepiej użyć formę specjalną do tart z wyciąganym dnem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem na który wysypujemy jakieś obciążenie (ceramiczne kulki, fasolę, ryż itp). Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy przez 5 minut do zbrązowienia.



Składniki na masę:
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki skroni ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę umieszczamy w misie miksera i mieszamy aż do powstania jednolitej, rzadkiej masy.Wylewamy na wcześniej podpieczony spód.






Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni aż masa się zetnie. Jeżeli za szybko będzie się rumieniła można przykryć folią.








Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.








Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Można podawać z ubitą kremówką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly