wtorek, 14 stycznia 2014

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

Muffinki pomarańczowe
Wilgotne, aromatyczne, cytrusowe muffinki ze słodkimi kawałkami białej czekolady. Do ich zrobienia wykorzystałam własnej roboty konfiturę pomarańczową z poprzedniego wpisu. Mój mąż nie lubi suchych wypieków dlatego upiec muffinkę która mu zasmakuje nie jest łatwo. A ta podbiła jego podniebienie i serce. Muffiny robi się łatwo i szybko.

Oryginalny przepis który delikatnie zmodyfikowałam. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Składniki (na 12 babeczek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek konfitury pomarańczowej
  • 100 g białej czekolady 
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajko, sok, jogurt, roztopione masło i konfiturę pomarańczową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki.




Łączymy zawartość obu misek i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut do suchego patyczka.





Po wyjęciu z piekarnika studzimy chwilę w blaszce a gdy dadzą się wyciągnąć, przekładamy na kratkę i całkowicie studzimy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly