środa, 29 stycznia 2014

Czekolada z pomarańczą i nutką imbiru

Czekolada z pomarańczą
No i nadeszła zima, śnieg i mróz. Ja widzę jeden duży plus zaistniałej sytuacji, bez wyrzutów sumienia można sobie pozwolić na rozgrzewającą czekoladę. Dodatek imbiru sprawia że czekolada jest jeszcze bardziej rozgrzewająca. Do zrobienia takiego zestawienia zainspirowała mnie czekolada którą kiedyś z mężem piliśmy w kawiarni Wedla w Krakowie.

 
Składniki na jedną porcję:
  • 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej, można pomieszać z mleczną)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru



Przygotowanie:
Mleko i kremówkę podgrzać w garnuszku. Do gorącej mieszanki dodać pokrojoną czekoladę i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do jej całkowitego rozpuszczenia i delikatnego zgęstnienia. Na dno wysokiej szklanki wyłożyć konfiturę (jeżeli nie macie sprawdzą się nawet kawałki świeżej pomarańczy), na to nasypać odrobinę imbiru i delikatnie wylać czekoladę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly